De invloed van voeding op het gebit

Is uw gebit niet gezond of u mist tanden en kiezen dan zult u ook meer moeite hebben met het kauwen van uw eten, kauwen is een essentieel onderdeel van een goede spijsvertering. Het is daarom erg belangrijk om goed voor uw gebit te zorgen, naast deze zelfzorg (tandenpoetsen, en flossen, tandenstokers en of rageren) heeft voeding ook een grote invloed op uw gebit.

Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten, zonder de juiste zorg is dit schadelijk voor uw gebit. Na een eet of drinkmoment herstelt uw gebit zich weer onder invloed van uw speeksel, speeksel neutraliseert zoet en zuur uit voeding en heeft zo een beschermende werking. Gemiddeld heeft het speeksel 30-60 minuten nodig om de mond te neutraliseren. Probeer daarom uw eet en drinkmomenten te beperken tot 5 a 7 momenten per dag, zo heeft het speeksel tussen deze momenten in de tijd om uw gebit te herstellen.

Tips

  1. Beperk de eet en drinkmomenten tot 5 a 7 keer per dag, waarvan maximaal twee momenten snoep, fruit of andere zure voedingsmiddelen en dranken.
  2. Wij adviseren onze patiënten om 2 x per jaar op controle te komen, tenzij de tandarts u anders instrueert.
  3. Poets uw gebit 2 x per dag, voor tips kunt u kijken op onze website bij gebitsverzorging.
  4. Water, melk en thee (ongezoet) zijn onschuldige dranken, die helpen het zuur/zoet te neutraliseren, probeer veel water tussendoor te drinken, zeker als u een avondje uit bent en meer frisdranken/drankjes nuttigt dan normaal gesproken.
  5. Zure drankjes kunt u het beste door een rietje drinken. Slik het dan wel direct door, op deze manier kan het zuur relatief weinig schade aanrichten.

Geschreven door: Emmy Reinsma (Paro-preventie assistent)