Wat is een wortelkanaalbehandeling?

De wortelkanaalbehandeling wordt ook wel zenuwbehandeling of in tandarts termen endodontologie genoemd.
Vaak is hevige kiespijn de aanleiding voor deze behandeling. Het levende gedeelte in uw tand of kies (zenuwkamer/pulpa) is dan zo ontstoken dat de zenuw verwijderd moet worden om de pijn te stoppen.

Dit kan verschillende oorzaken hebben: de zenuw kan ontstoken raken door een infectie via een gaatje (cariës), een lekkende vulling

of na een harde klap tegen uw tand/kies. Uw tand/kies bestaat van binnen onder andere uit zenuwweefsel en een dergelijke ontsteking ka voor hevige tand-of kiespijn zorgen. Soms gaat dit echter het ook geheel pijnloos. Het kan dus best voorkomen dat u er niets van merkt, en dat een dergelijke ontsteking bij een controle aan uw tandarts of mondhygiënist pas ontdekt wordt.

In alle situaties is het erg belangrijk dat deze infectie/ontsteking behandeld wordt. Bij de wortelkanaalbehandeling wordt de tand/kies van binnen gereinigd en worden de bacteriën zoveel mogelijk weggehaald. Het wortelkanaal wordt na deze reiniging vervolgens  weer afgesloten met een rubberachtig vul materiaal (Gutta-percha) en een composiet vulling (tandkleurig materiaal). Doordat de oorzaak van de ontsteking is weggenomen, kan het lichaam deze ontsteking verder genezen.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De tijdsduur van deze behandeling hangt af van welke tand of kies er behandeld wordt, een voortand heeft bijvoorbeeld maar 1 wortelkanaal terwijl een kies er wel 3 of 4 kan hebben. De tijdsduur loopt dus uiteen van 30 minuten tot soms wel 2 uur, uw tandarts verteld van te voren hoe lang hij/zij bezig denkt te zijn. Indien nodig verspreiden we de behandeling over twee afspraken.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Door de vele verhalen van anderen en of slechte ervaringen van vroeger zijn er veel mensen bang voor een wortelkanaalbehandeling. Dit is helemaal niet nodig! In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling goed te verdoven. De tandarts zal altijd nog checken of u pijn voelt voordat we beginnen, wanneer u nog wat voelt kunnen we altijd nog extra verdoving geven tot dat deze voldoende werkzaam is. Daarna kan de gehele behandeling pijnloos verlopen.