Een doorsnede van een kies

Een doorsnede van een kies, in het rode kader ziet u de ruimte waar de “pocket” gemeten wordt.

Gezond tandvlees zit vast aan de tanden en kiezen en bloedt niet tijdens het poetsen. Er zit een smalle ruimte tussen het tandvlees en de tandwortel. Deze ruimte heet een pocket en is in gezonde situatie 3mm diep. Vanaf 4mm is er sprake van een verdiepte (ontstoken) pocket.

Ontstoken tandvlees

Heeft u wel eens last van bloedend tandvlees tijdens het poetsen? U bent niet alleen, meer dan 95% van de bevolking heeft hier wel eens last van. Dit eerste stadium heet gingivitis. De bacteriën die in de tandplak langs de rand van uw tandvlees zitten, veroorzaken een ontsteking in het tandvlees. Ontstoken tandvlees is zelden pijnlijk, maar is wel een teken dat er sprake is van een (tandvlees) ontsteking.

U herkent ontstoken tandvlees aan:

  • Rood
  • Gezwollen
  • Het bloedt makkelijk tijdens het poetsen of na het gebruik van een tandenstoker
  • Sluit niet strak om de tanden en kiezen

Wanneer gingivitis op tijd behandeld wordt, treedt er geen blijvende schade op en zal het tandvlees zich weer volledig herstellen. Gingivitis komt ongeveer voor bij 50% van de Nederlandse volwassen bevolking. Ook kinderen kunnen het krijgen. Deze behandeling wordt vaak uitgevoerd tijdens de controles of bij de (paro) preventieassistent.

Parodontitis

Een plaatje van een kies als voorbeeld voor parodontitis

Links ziet u een gezonde situatie, rechts is er sprake van parodontitis. (“een diepe pocket”)

Het is belangrijk dat parodontitis behandeld wordt om verdere aantasting van het parodontium te stoppen. Het parodontium bestaat uit tandvlees, vezels en kaakbot. Ze vormen samen het steunweefsel van het gebit. De vezels zorgen ervoor dat de tandwortel en het kaakbot stevig met elkaar verbonden zijn. Wanneer gingivitis niet op tijd behandeld wordt, kan dit overgaan in het 2 e stadium. Dit heet parodontitis. Gezondheid, weerstand en leefgewoonten spelen een belangrijke rol bij het krijgen van  parodontitis.

Zo geven roken, diabetes en stress een verhoogde kans. Bij parodontitis zijn ook de vezels en het kaakbot aangetast, kaakbot gaat verloren en de pockets worden dieper dan 4mm. Parodontitis geeft zelden pijnklachten, waardoor het lang onopgemerkt kan blijven. Soms wordt het tandvlees dik en dit kan wel pijnlijk zijn. Ook een vieze smaak of slechte adem kan duiden op parodontitis.

Behandeling van parodontitis kan verdere aantasting van het parodontium stoppen. De
schade die aan het tandvlees en kaakbot is ontstaan, kan door de behandeling echter niet
meer worden hersteld. De ernst van de parodontitis bepaalt wie u voor de behandeling krijgt, dit begint bij de (Paro)preventie-assistent, de mondhygiënist en uiteindelijk de tandarts/parodontoloog.

Parodontitis komt bij 35% van de volwassenen voor, bij 10-15% in een ernstige vorm.

Geschreven door: Dewi Stoffelsen-Visscher (Paro-preventie assistent)