Wat is het verschil tussen de (paro)preventie-assistent en de mondhygiënist?

In onze praktijk hebben we verschillende zorgverleners aan het werk, en we snappen dat het voor een patiënt niet altijd duidelijk is wie er wat doet/mag doen. Dit leggen wij u graag uit. Tijdens uw periodieke controle wordt uw mond gecontroleerd door een tandarts, hierbij let de tandarts ook op u tandvlees. Dit omdat gezond tandvlees de basis is voor een gezonde mond en een gezond lichaam. U tandvlees krijgt tijdens de controle een score, die aangeduid wordt met een PPS-score van 1 tot en met 3. Deze score bepaalt of er vervolgens een behandeling nodig is bij de (paro)preventie- assistent of bij de mondhygiënist.

Preventie-assistent

Een preventie-assistent is een assistent die een extra cursus heeft gevolgd om tandsteen te mogen verwijderen, wat boven de tandvleesrand zit. Blijkt dat u bij de controle een PPS-score heeft van 1 en is de hoeveelheid aan tandsteen minimaal dan reinigt de tandarts uw gebit tijdens de controle, soms zit er meer tandsteen en adviseert de tandarts u om een afspraak te maken bij onze (paro)preventie- assistent.

Paro-preventie assistent

Een paro-preventie assistent is een preventie-assistent die een aanvullende cursus van een aantal maanden heeft gevolgd en daarmee nu ook patiënten mag behandelen waarbij de ruimte
tussen tand en tandvlees al iets verdiept is, de tandarts scoort dan bij een controle een PPS-score van 2, Dewi en Emmy hebben beide deze cursus gedaan en zij mogen zelfstandig een behandelplan opstellen, ook werken zij nauw samen met de tandartsen en mondhygiënist in onze praktijk.

Mondhygiënist

Wij hebben in onze praktijk 1 mondhygiënist werken Myra. Zij behandelt de patiënten met de uitgebreidere tandvlees problemen PPS-score 3. De patiënten blijven vaak onder behandeling bij
de mondhygiënist, mocht er een stabiele situatie in uw mond bereikt zijn dan mogen Dewi en Emmy u ook deze nazorg geven.

Geschreven door: Emmy Reinsma (Paro-preventie assistent)