Hoe verzorgt u uw gebit optimaal?

Gezond begint in uw mond!

Close-up van een tandenborstel

Door uw tanden 2 keer per dag goed te poetsen, verwijdert u tandplak en voedselresten op de tanden en kiezen. Haalt u dit niet goed weg dan kan tandplak voor diverse problemen zorgen in uw gebit, denk hierbij aan:

  • Tandbederf (gaatje)
  • Tandvleesontstekingen
  • Slechte adem

U kunt poetsen met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel , van belang is wel dat je er de tijd voor neemt en geen plek overslaat.

Tussen de tanden en kiezen zijn er verschillende methodes om te reinigen.

U kunt gebruik maken van:

  • Houten tandenstokers
  • Tand floss
  • Ragers
  • Soft-Picks

Welke de juiste is voor uw gebit hangt af van de ruimtes tussen uw tanden en kiezen, uw tandarts, mondhygiënist of preventie-assistent van Mondzorg Nieuwegein kan u hierbij adviseren/coachen.

Poetsinstructie

Verschillende soorten opzet borstels van Oral-B

Verschillende soorten opzet borstels van Oral-B

Het gebruik van een elektrische borstel wordt door veel mensen prettig ervaren. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat elektrische borstels effectiever zijn dan handtandenborstels. Er zijn twee soorten elektrische tandenborstels, de meest voorkomende zijn die van OralB (Oscillerend-Roterende methode) en Philips Sonicare (Sonische methode), beide zijn goed maar hebben ieder een eigen instructie.

Oscillerende methode

De elektrische tandenborstel met een rond borstelkopje moet zorgvuldig om iedere tand heen gedraaid worden. U maakt hierbij geen poetsbeweging. Houd een vaste poetsvolgorde aan denk aan de BBB (Buitenkant-Binnenkant-Bovenkant) van uw gebit.

Opzetborsteltjes voor de Sonicare van Philips

Opzetborsteltjes voor de Sonicare van Philips

Sonische methode

Bij het poetsen met een Sonische tandenborstel plaatst u de tandenborstel onder een kleine hoek op de rand van de tand en het tandvlees. Probeer niet te veel druk te geven en laat de borstel zijn werk doen, u mag hierbij een rustige poetsbeweging maken. Ook bij deze methode is het belangrijk om een vaste volgorde aan te houden met poetsen denk aan de BBB (Buitenkant-Binnenkant-Bovenkant) van uw gebit.

Manuele methode (handtandenborstel)

Plaats uw borstel onder een hoek van 45 graden op de rand van uw tandvlees en de tand of kies. Maak een rustige heen en weer beweging (Horizontaal) over uw tanden en kiezen. Als u uw borstel met duim en uw vingertoppen aan het einde van het handvat vasthoudt, oefent u de juiste druk uit.

Lukt het toch niet goed en blijft u last houden van bloedend tandvlees of andere problemen? Vraag bij uw volgende bezoek ons om advies, wij helpen u graag!

Geschreven door: Emmy Reinsma (Paro-preventie assistent)