Tandletsel
Als uw tand is afgebroken, los staat of uit de mond is, is er sprake van tandletsel. Gebit/tandletsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een bal in het gezicht tijdens sporten, vechten of tijdens een val. Neem direct contact op met de praktijk, zodat we kunnen overleggen of er een spoedafspraak nodig is.
EHBO-tips bij een uitgeslagen tand:
- Pak een uitgeslagen/gevallen tand nooit vast bij de wortel, maar wel bij de kroon (de kroon is het deel wat zichtbaar is boven het tandvlees)
- Spoel zichtbaar vuil vluchtig af met bij voorkeur melk of eventueel water, let er wel op dat u de stop van de gootsteen dichtdoet
- Het allerbeste wat U kunt doen is goed kijken naar hoe de tand hoort te zitten en deze dan direct terug te plaatsen. We begrijpen dat dit wat eng kan zijn, maar het verhoogt de kans op succesvolle genezing enorm.
Mocht u dit niet durven of om andere redenen niet kunnen doen, bewaar de tand in uw eigen mond en kom direct naar de praktijk. (beste in de omslagplooi van de wang, en pas op dat u deze niet doorslikt!) - Plaats een melktand nooit terug, dit kan schade geven aan de nieuwe blijvende tand of kies.
- Bij twijfel belt u direct de praktijk of de spoeddienst
Tand/kies afgebroken wat nu?
Neem contact op met de praktijk voor overleg.
Bewaar het afgebroken stuk tand of kies, soms is het mogelijk om deze weer terug te plakken, lukt dit niet dan herstelt de tandarts uw tand of kies weer met composiet (dit is tandkleurig materiaal)
De tand staat los wat nu?
Dit kan verschillende oorzaken hebben, probeer er niet aan te komen of deze terug te duwen, maar neem contact op met de tandartspraktijk.
De tandarts zal een foto van uw tand maken om te beoordelen wat de oorzaak kan zijn