Kronen, inlays en bruggen

Tegenwoordig kunnen we met witte vullingen (bijna) elke tand en kies weer opbouw. Mocht er toch te veel tandweefsel verloren zijn gegaan dan is een kroon, inlay of brug een duurzame optie voor herstel.

Kroon

Een kroon is de klassieke oplossing voor een duurzaam herstel van een tand of kies. Tegenwoordig maken wij de meeste kronen van glaskeramiek (sterk, esthetisch erg fraai) of zirkonium (zeer sterk). Een kroon bedekt als een soort vingerhoedje de volledige tand of kies en beschermt deze tegen breuken of verder verval. Goede mondhygiëne blijft zelfs met een kroon erg belangrijk want er kunnen altijd nog aantastingen onder een kroon ontstaan.

Inlays/ Onlays

Verloren weefsel is nooit meer te herstellen. Daarom werken wij het liefste zo weefselbesparend mogelijk. De ultieme oplossing voor het duurzaam herstellen van tanden of kiezen is door middel van een inlay of onlay. In deze gevallen worden (bijvoorbeeld) alleen de oude vulling verwijderd en deze wordt vervangen door een stukje porselein (vrijwel altijd van glaskeramiek gemaakt). Dit zorgt voor een esthetisch fraai resultaat, maar herstelt ook de sterkte van de tand of kies tot vrijwel de oorspronkelijke staat.

Bruggen

In de meeste gevallen zijn bruggen gelukkig tegenwoordig niet meer nodig. Vaak is het esthetisch mooier én functioneel beter om de ontstane ruimte met een implantaat op te vullen. Er zijn nog regelmatig gevallen waar dit niet mogelijk is en dan is een brug een hele mooie optie. Voor een brug wordt de tand/kies voor en achter de lege ruimte voorzien van een kroon en daar komen 1 of meerdere “dummy’s” tussen te hangen.

1
1

De oude vulling is hier verwijderd

1
2
1

Deze kies is herstelt met een inlay van glaskeramiek, kunt u het van echt onderscheiden?

2

Dit is een oude metaal porselein kroon, je ziet goed het verschil met het nieuwe materiaal.